Uitslag 2023

Uitslag:
Over eventuele missers, verkeerd gespelde namen en incorrecte tijden kunt u uw beklag via crosscircuit@avwieringermeer.nl melden. Voor uitslagen van eerdere jaren kunt u zich tot het rijke archief wenden.

Verslag:
Afgelopen zondag, 10 december 2023, werd de 34e editie van de Spierdijker Cross verlopen en hoewel de omstandigheden pittig waren, kwamen er toch 280 atleten en atletes van heinde en verre naar de kantine van St George om zich in te schrijven voor de veldloop over de dijk van de Wogmeerpolder. De nacht ervoor had het nog flink geregend, waardoor het parcours boterzacht was geworden en er dus een flinke aanslag op de spieren en de conditie verwacht mocht worden. Ook was het niet aan te raden om de mooiste kleren aan te trekken en de uitdaging op naaldhakken aan te gaan. Wel waren de weersomstandigheden tijdens de drie starts goed te noemen: droog en milde temperaturen. Scherpe tijden mochten dus niet verwacht worden, maar toch waren er drie man al ruim binnen het halve uur terug en met een voorsprong van twaalf seconden was Pepijn Smilda (Heerhugowaard) de snelste van de grote groep deelnemers op de 8,2km. Koen van Haaster (Heerhugowaard) moest in de finale nog wel flink aan de gashendel trekken om Joffre Hooijschuur (Anna Paulowna) voor te blijven en het zilver veilig te stellen. Bij de vrouwen was het krachtsverschil duidelijk groter, want de in Opmeer wonende Fanos Tekle wist na een rondje van ruim binnen de 35 minuten haar naaste belaagster Rosalie Wijnke (Oudkarspel) met ruim een minuut af te troeven.

Natuurlijk ging er veel aandacht uit naar de nieuwbakken titel “de rapste Koggenlander”. Op de verschillende afstanden lieten 22 inwoners zich verleiden tot deelname en vooral op de langste afstand was de belangstelling groot. Duidelijk werd dat ook in Koggenland op niveau wordt gelopen, want winnaar Nick Heijkoop uit Ursem van atletiekvereniging Loopie Loopie wist zich netjes binnen de top-30 te klasseren met een tijd van 33.45. Ook de Spierdijkers spraken een duidelijk woordje mee, want bij de vrouwen ging de titel naar een dorpsgenote. De belangstelling in deze categorie was dan wel wat matig, maar winnen is winnen en dat deed Nanon Pronk-Klaver overtuigend, want het gat met buurvrouw Lenneke Reede was fors. De top van de Spierdijker mannen wisten het rondje van een dikke acht kilometer ruim binnen de driekwartier af te ronden en net als vorig jaar werd het een duel tussen Richard Pronk en Bart Krijnen. In 2022 wist Richard het pleit nog in zijn voordeel te beslechten, maar nu trok Bart aan het langste einde. En dus ging de vetste enveloppe richting Zuid-Spierdijk. Toch wist iemand een kanttekening te maken, want hoe zat het ook alweer met de grenzen van ons dorp? Ligt de echte grens tussen Hensbroek en Spierdijk niet traditioneel bij het Kwakelpad? En zou de 18-jarige Liam Vlaar met zijn knappe debuut in 41.46 dan ook niet tot dorpsgenoot moeten worden gerekend? Maar ja, hij voetbalt niet bij St. George… Gelukkig is Mat Pronk wel een traditionele Spierdijker en hij kreeg als 71-jarige de klok ruim voor de 48e minuut tot stilstand. En dan was er nog een vierde mannelijke dorpsgenoot, maar die kwam ik niet in de uitslag tegen, terwijl ik hem toch moegestreden op de finish had gesproken. Blijkbaar is er iets met de tijdwaarneming misgegaan, maar we zijn gek genoeg om het lek boven water proberen te krijgen. En dus hopen we binnenkort de naam Dick Waiboer op www.spierdijkatletiek.nl te kunnen toevoegen.

De jeugd van Spierdijk was na de promotiecampagne nog niet helemaal overtuigd van het genot om door de bagger te mogen ploeteren, want we zagen geen meiden of jongens uit eigen dorp bij de start. Waarschijnlijk dienen we onze jeugd op een andere manier te moeten prikkelen voor lekkere loop in de vrije natuur. Een leuke uitdaging voor 2024.
Resteert me nog een woord van dank aan de talrijke sponsors. Zonder de ondersteuning van Automobielbedrijf Floris, Koggenland Administratie, Tegelzetbedrijf K. Feld, Wapen van Wogmeer, Snoek Bouwbedrijf, Fortune Coffee, Van Straalen-De Vries Transport, Salon Juventa, Tegelzetbedrijf Rini van de Water, Timmerfabriek Peter Dekker, Irene van Kampen Sport & Massage, Peter van Veen Metaalrecycling, Peter Ruijter Agrarische Dienstverlening, Tesselaar Fresia’s en de Sportraad Koggenland hadden we de zaak niet rond kunnen krijgen.